Μέλι Λακωνίας: Πλούσια Ποικιλία Γεύσης από την Ελληνική Φύση

Σε μια γωνιά της Ελλάδας όπου η φύση ανθίζει με άγρια ομορφιά, το Λακωνικό μέλι αναδύεται ως ένα αυθεντικό τρόφιμο, υψηλής θρεπτικής αξίας. Η γεωγραφική θέση και μορφολογία της Λακωνίας, μαζί με τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, έχουν ευλογήσει τον τόπο με πλούσια και ξεχωριστή βιοποικιλότητα. Έτσι, το μέλι της Λακωνίας παράγεται σε περιοχές με μοναδικά δέντρα, βότανα, θάμνους και άνθη, προσφέροντας ξεχωριστές γεύσεις, αρώματα και ποιότητα.

Πάμε να γνωρίσουμε περισσότερα για το μέλι, την ιστορία του, τη θρεπτική αξία του, αλλά και να ανακαλύψουμε τις ιδιαίτερες ποικιλίες του λακωνικού μελιού.

Μέλι Λακωνίας από το κατάστημά μας


Η ιστορία του μελιού στην Ελλάδα

Η ιστορία του μελιού ξεκινάει στην Ελλάδα από το 15ο αι. π.Χ. όπου οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι παρουσιάζουν την τέχνη της μελισσοκομίας στους Αρχαίους Έλληνες. Στην αρχαιότητα το μέλι κατείχε σημαντική θέση στη διατροφή, στη θρησκεία, στην ιατρική και την ομορφιά. Ήταν το πρώτο γλυκαντικό που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Έλληνες και μαζί με τα σταφύλια και τις ελιές αποτελούν την αρχή της ελληνικής γαστρονομίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το μέλι είχε ιατρικές ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν για την ανακούφιση από ασθένειες και διάφορα ιατρικά προβλήματα. Πολλές θεραπείες του Ιπποκράτη περιείχαν το μέλι ως συστατικό θεραπείας.

Οι αθλητές πριν από μεγάλους αγώνες κατανάλωναν μέλι για την αντιμετώπιση της κόπωσης και την αύξηση της αντοχής τους.

Στη θρησκεία το μέλι προσφερόταν στις τελετές και στις θυσίες προς τους Θεούς ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Το μέλι χρησιμοποιόταν και στις καλλυντικές πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων. Λόγω των ενυδατικών και καθαριστικών ιδιοτήτων του έφτιαχναν μάσκες για τη περιποίηση των προσώπων τους.

Η μεγάλη βιοποικοιλότητα της Ελλάδας και ο καλοκαιρινός ήλιος συνδυάζονται αρμονικά και βοηθούν στη παραγωγή αυτού θαυματουργού χρυσού με τις αμέτρητες ιδιότητες.


Μέλι: Διατροφική αξία – τα οφέλη του μελιού στην υγεία

Μέλι: Διατροφική αξία  – τα οφέλη του μελιού στην υγεία

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχει το μέλι του δίνουν την υψηλή θρεπτική του αξία.  Τα αντιοξειδωτικά έχουν συσχετιστεί με την προστασία του οργανισμού από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και ανοσοποιητικά νοσήματα. 

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο και το κάλιο που βρίσκονται στο μέλι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Το ίδιο και οι βιταμίνες όπως η Β1 η C και η A που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Φυσική πηγή ενέργειας

Τα κύρια συστατικά του μελιού η γλυκόζη και η φρουκτόζη που στην ουσία είναι υδατάνθρακες, αποτελούν βασικές πηγές ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού. Επομένως το μέλιπροτιμάται ως πιο υγιεινή επιλογή κατά τη διάρκεια της ημέρας για έξτρα ενέργεια. 

Συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού

Οι αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην αντιμετώπιση των στομαχικών προβλημάτων καταπολεμώντας τα βακτήρια και δρώντας επουλωτικά στις πληγές των βλεννογόνων.

Βήχας και πονόλαιμος

Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στη μείωση του πόνου και του ερεθισμού στο λαιμό. Η κατανάλωση του απευθείας ή σε ζεστό νερό ή τσάι προσφέρει άμεση ανακούφιση. Σε συνδυασμό κιόλας με φυσικά συστατικά όπως λεμόνι ή τζίντζερ καταπολεμά και τον βήχα.

Χαλάρωση και καλύτερος ύπνος

Το μέλι περιέχει τρυπτοφάνη ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης που βελτιώνει τη διάθεση και προάγει τη χαλάρωση. Οπότε λίγο μέλι πριν τον ύπνο βοηθάει στην καλύτερη ποιότητά του και στην άμεση χαλάρωση.


Λακωνικό μέλι

Μεταξύ δυο οροσειρών, του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα με τα καταπράσινα δάση τους, της εύφορης κοιλάδας του Ευρώτα με τις πορτοκαλιές και των δυο χερσονήσων που διεισδύουν στη Μεσόγειο, η λακωνική φύση έχει τον πρώτο λόγο κι εντυπωσιάζει με τις εναλλαγές των τοπίων και την ποικιλομορφία του εδάφους και της χλωρίδας της. Είναι επόμενο λοιπόν, η περιοχή να παράγει μεγάλη ποικιλία ποιοτικών μελιών. Ανάλογα με την περιοχή και τη βλάστηση της παράγεται και το ανάλογο μέλι.

Τα πιο χαρακτηριστικά μέλια της Λακωνίας είναι:

Άνθη πορτοκαλιάς

Η ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας ευνοεί την καλλιέργεια και παραγωγή εσπεριδοειδών. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Λακωνία είναι η πατρίδα του πορτοκαλιού. Ειδικότερα οι περιοχές γύρω από την κοιλάδα του Ευρώτα, ο κάμπος της Σπάρτης και αυτός του Δήμου Ευρώτα, είναι διάσπαρτοι με μεγάλους πορτοκαλεώνες που εκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα.

Κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, εποχή που ανθίζουν οι πορτοκαλιές, ολόκληρος ο λακωνικός κάμπος ευωδιάζει. Οι μέλισσες της περιοχής συλλέγουν γύρη και νέκταρ από χιλιάδες άνθη και παράγουν ένα πολύ αρωματικό με έντονη φρουτώδη γεύση μέλι. Το Μέλι από Άνθη Πορτοκαλιάς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, B και αντιοξειδωτικά. 

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένας μικρός θάμνος, που αναδύει πολύ ευχάριστο άρωμα. Προτιμά θερμά κι ελαφρώς ξηρά κλίματα κι έτσι, δεν είναι τυχαίο που η λακωνική γη ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού αυτού. Το άρωμα του είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες, κι έτσι κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του κάπου στα τέλη της άνοιξης, το προτιμούν για τη συλλογή της γύρης και την παραγωγή του θυμαρίσιου μελιού.

Το μέλι από θυμάρι φημίζεται για το έντονο άρωμα και τη γεύση του. Παράγεται τους καλοκαιρινούς μήνες και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μέλια. Έχει ιδιαίτερα τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, συμβάλει στη θεραπεία προβλημάτων του πεπτικού, του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος, ενώ έχει επίσης αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θυμαρίσιου μελιού καθορίζουν και την τιμή μου και γι’ αυτό είναι ένα από τα ακριβότερα μέλια.

Ρείκι

Το ρείκι είναι ένας πανέμορφος καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή αρκετά διαδεδομένο στις μεσογειακές περιοχές. Υπάρχει το φθινοπωρινό ρείκι με πολυάριθμα ροζ και μωβ χρώματος λουλούδια που ανθίζει από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, και το ανοιξιάτικο ρείκι με τα χαρακτηριστικά άσπρα λουλούδια που ανθίζει την άνοιξη.

Το μέλι από ρείκι έχει γίνει τελευταία αρκετά δημοφιλές. Πρόκειται για μέλι με μοναδική και χαρακτηριστική γεύση που πικρίζει ελαφρώς και διαφέρει από τα συνηθισμένα μέλια. Ανάλογα με την εποχή που παράγεται έχουμε το φθινοπωρινό και το ανοιξιάτικο ρεικόμέλο, τα οποία διαφέρουν στα χαρακτηριστικά τους. Το ανοιξιάτικο ρεικόμελο, έχει υπόγλυκη γεύση με φρουτώδεις τόνους, χρώμα προς το κοκκινωπό και έντονο άρωμα. Το φθινοπωρινό ρεικόμελο έχει χρώμα προς το χάλκινο, και υπόπικρη γεύση με τόνους καραμέλας. 

Φασκόμηλο

Έχει ιδιαίτερο άρωμα και ελαφριά γλυκιά γεύση και είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για τόνωση του οργανισμού. Συλλέγεται την άνοιξη με κάποια δυσκολία διότι η παραγωγή του επηρεάζεται από τις μεταβολές του καιρού.

Βελανιδιά

Με χαρακτηριστικό το ιδιαίτερο σκούρο χρώμα του το μέλι βελανιδιάς έχει μεστή καραμελένια γεύση με χαμηλή γλυκύτητα. Θεωρείται βόμβα υγείας αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κάλιο, σίδηρο φώσφορο και μαγνήσιο. Έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ένζυμα και πρωτεΐνες που βοηθούν στον μεταβολισμό και την καλή λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Κουμαριά

Μέλι με υπόπικρη γεύση και δυνατό άρωμα. Ξεχωρίζει από τα άλλα μέλια γιατί περιέχει τις λιγότερες θερμίδες λόγω των χαμηλών ποσοστών γλυκόζης και φρουκτόζης κάνοντας το  προσιτό σε Διαβητικούς τύπου Β’ (κατανάλωση πρώτα με συμβουλή γιατρού)

Πεύκο 

Το μέλι από πεύκο αποτελεί το 65% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Είναι λιγότερο πικρό από άλλα δασικά μέλια και η κατανάλωσή του κάνει θαύματα σε παθήσεις του λαιμού.

Έλατο

Μέλι με ουδέτερο άρωμα και πικάντική γεύση που θυμίζει καραμέλα βουτύρου. Θαυματουργό σε παθήσεις του στομάχου και των εντέρων, βοηθάει στην αναιμία και έχει αντισηπτική δράση.

Επίλογος

Η λακωνική γη φημίζεται για τα αγνά και ξεχωριστά σε ποιότητα μέλια της. Μέλια από θυμάρι, ρείκι, φασκόμηλο, πορτοκάλι και βότανα αρωματίζουν και νοστιμίζουν γλυκά και φαγητά της περιοχής. Χρησιμοποιείται στο ντόπιο γιαούρτι, τις παραδοσιακές δίπλες, τις τηγανίτες, τα παστέλια και στους φημισμένους σαμουσάδες.

Βρείτε τη δική σας αγαπημένη ποικιλία από το κατάστημά μας


Κρυστάλλωση Μελιού

H κρυστάλλωση του μελιού είναι μία φυσική ιδιότητα και δείχνει ότι το μέλι είναι υψηλής ποιότητας. Η κρυστάλλωση είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας σε γλυκόζη, ενός από τα βασικότερα συστατικά του μελιού. Ο βαθμός περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία καθορίζει και την κρυστάλλωση.

0
This site is registered on wpml.org as a development site.